30/10/2017

Propozicije 16. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste

1. Pravo učešća imaju svi ljubitelji enigmatike iz Srbije i inostranstva. Radovi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku, a prihvataju se samo čisti anagrami, bez izmene, manjka ili viška slova. Maksimalna dužina anagrama može da bude 50 slova.

2. Takmičenje traje dva dupla kola (što se odnosi na sve kategorije osim anagramnog izazova). Ovo znači da u oba kola takmičari mogu da prijave:
• Dve minijature (radovi do maksimalno 10 slova)
• Dve anagramirane ličnosti
• Dva anagrama za generalnu kategoriju (radovi na opštu tematiku)
• Dva aktuelna anagrama
• Jedan anagramni izazov (tema koju domaćin određuje za svako kolo)
• Dva vulgarna anagrama (revijalno takmičenje, ne boduje se za generalni plasman)

3. U kategorijama sa duplim programom svakom takmičaru radovi će se razvrstavati u dve grupe, po abecednom redosledu rešenja. Takmičarima nije dozvoljeno da dupliraju anagrame sa istim rešenjem.
  
4. Radovi za prvo kolo primaju se od 1. do 30. novembra 2017, a drugo kolo održaće se u u decembru.

5. Anagramisti tokom kola mogu da pošalju i više radova, ali u tom slučaju dužni su da naprave selekciju radova. Ako to ne urade, selekciju će umesto njih obaviti domaćin takmičenja. U slučaju da neki anagrami svojim kvalitetom ne zadovoljavaju osnovne standarde, domaćin će te anagrame izostaviti iz konkurencije.

6. Radovi se šalju na blog ŠMEK, na mejl zoradis@eunet.rs  ili na adresu: Zoran Radisavljević, Narodnog fronta 18, 21000 Novi Sad. Pred kraj svakog kola biće data lista predloga, tako da će autori još dan-dva imati mogućnost za ispravku nominacija.

7. U ocenjivanju radova mogu da učestvuju svi sadašnji i bivši takmičari i sudije, kao i novajlije. Zbog tajnosti glasanja ocene se šalju na mejl zoradis@eunet.rs ili na poštansku adresu domaćina takmičenja (dakle, ne na blog). Spisak anagrama za ocenjivanje biće istaknut na blogu, kao i konačni rezultati glasanja, generalni plasman i novi anagramni izazov.

8. Takmičari mogu u svakom kolu da dodele sebi maksimalno jedan poen i to samo za jedan sopstveni anagram.

9. Autori pet najboljih anagrama u svakoj kategoriji dobijaće bodove po principu 6-4-3-2-1. Takmičar koji skupi najviše bodova biće šampion Srbije za 2017. godinu. U slučaju istog broja bodova, gledaće se ko ima više "šestica", zatim "četvorki", itd. Za najbolje takmičare obezbeđene su pehar, medalje i druge lepe nagrade.

10. Na kraju takmičenja, biće obavljen i izbor najboljih anagrama u 2017. godini. Nagrada za anagram godine zove se "Trofej Veselin Patrnogić", čime se neguje uspomena na jednog od najboljih srpskih anagramista i posthumnog šampiona Srbije u 2005. godini.

11. Nezavisno od Međunarodnog prvenstva Srbije, biće održan i izbor za najbolji vulgarni anagram u 2017. godini. Najbolji autor u toj kategoriji dobiće nagradu "Crven ban", nazvanu po istoimenoj zbirci pesama koje je prikupio Vuk Karadžić.

Svim takmičarima želimo odlične anagrame i uspeh u takmičenju, ali pre svega da se dobro zabave, u fer i korektnoj igri. 

No comments:

Post a Comment